 |
17 april : 20.39 |
Höjdhoppsstatistik VII |
Höjdhopp inomhus vs höjdhopp utomhus, del II: Del I
Vad är det egentligen för skillnad på att hoppa inne jämfört med att hoppa ute bortsett från det faktum att det aldrig, eller åtminstone ytterst sällan, regnar eller blåser inomhus?
I: Inomhussäsongen är betydligt kortare, kanske bara fem eller sex veckor jämfört med utomhussäsongen som uppemot tre gånger så lång. Går man hyggligt formtoppad in i en inomhussäsong är det också relativt enkelt att hålla formen hela vägen genom den. Utomhus måste man förmodligen någon gång under säsongen bryta av och träna ner sig lite för att förhoppningsvis hålla nivån hela vägen.
II: Du drabbas aldrig av dåliga förutsättningar inomhus. Det är trots allt mycket möjligt att man är i sitt livs form och på väg att göra sitt livs tävling just den dagen som det är 8 grader varmt och regnar småspik. Inomhus har du chansen att göra bra resultat varje gång du tävlar.
III: Hur man än ser på saken blir atmosfären häftigare inomhus. Det är en enorm skillnad på att hoppa i en fullsatt, tät och tight gymnastiksal jämfört med en halvtom jättearena någonstans.
IV: Det är färre störningsmoment under tävlingar inomhus eftersom det är fler rena höjd- eller hoppgalor. Inga eller åtminstone betydligt färre avbrott för starter, tjuvstarter, presentationer, löpningar och så vidare som stör rytmen i tävlingarna. Något som dessvärre blivit legio i de allt oftare regisserade utomhustävlingarna.
V: Inomhus ligger mästerskapet som slutpunkt på säsongen. Man tävlar sig fram till mästerskapet och sen är säsongen över. Utomhus ligger den största och viktigaste tävlingen väldigt isolerad. I sommar är SM (10-12 augusti) den sista tävlingen före VM och Finnkampen (8-9 september) den första efter. Under dessa fyra veckor när jag ska vara i bästa möjliga form kommer jag att hoppa en tävling och mästerskap är inte riktigt gjorda för att hoppa högt i.
VI: Uppbyggda banor inomhus kan vara en fördel om man lärt sig att hantera dem. Fördelen är å andra sidan större för en stor och tung hoppare än för en liten och lätt, jämför till exempel statistiken för hoppare som Carlo Thränhardt och Yaroslav Rybakov inomhus kontra utomhus. Å andra sidan är det i princip alltid samma typ av banor ute, du slipper att gå från den ena typen av underlag till den andra från tävling till tävling.
Men samtidigt kan man aldrig komma ifrån: Friidrott är i huvudsak en utomhussport och det finns inget underbarare än att tävla utomhus en vindstilla och varm sommarkväll på en fullsatt arena. Så visst vore det skönt att få ett par sådana chanser att höja personbästat i sommar. |