29 maj : 14.26
Personbästa X
Så blev det då ändå ytterligare ett personbästa här nere, utan att det egentligen var meningen.
Men är det något jag lärt mig genom åren så är det att fånga chansen när den väl uppenbarar sig - för den kommer inte ofta och försvinner snabbt!
Alltså gav dagens explosiva strykepass, som förberedelse för morgondagens höjdhoppande, 81 kg i ryck. Det var ju det där med snikvikter igen!
Tre dagars läger kvar som förhoppningsvis kan erbjuda lite roligare väder än de starka vindar och skyfall som råder just nu!
24 maj : 14.02
Personbästa IX
Idag noterade jag nog det sista personbästat i en styrkeövning på ett tag. Känns som det är dags att lämna maxlyften bakom mig en period och satsa mer på enbart explosivitet och höjdteknik nu.
Men maxstyrkeperioden fick i alla fall ett lyckligt slut!
Eftersom de har så kallade "snikvikter" på gymmet här var det bara att passa på att försöka höja personbästat i frivändning med ett ynka kilo - och efter två knappa missar klippte jag till i tredje och sista lyftet med 116 kg!
Synd bara att jag inte hittade de där halvkilosvikterna när jag körde ryck igår.
22 maj : 22.03
Personbästa VIII
Börjar bli min favoritrubrik det här!
Första höjdhoppandet utomhus sedan i Daegu och jag var som en kalv på grönbete i Formia idag!
Varmt och skönt, bra banor, ett riktigt bra lyft och förvånansvärt lätt i kroppen gav: 211 cm i sax!!
Alltså en centimeter högre än på inhoppningen i Birmingham.

En liten rekapitulation av mitt saxande genom åren:
Första 200 cm-hoppet kom i Våxnäshallen årsskiftet 1998-99, 201 cm och 202 cm har jag glömt när och var jag gjorde (men förmodligen i Våxnäshallen eller på Sannerudsvallen) medan 203 cm kom på träning veckan innan inomhus-VM i Birmingham 2003.
204 cm kom på inhoppningen i Bratislava i juni 2004 och både 205 cm och 206 cm prickades av på Cypern-lägret inför OS i Aten samma sommar.
Dessa 206 cm kändes länge som ett oslagbart rekord. Men då blev det plötsligt 207 cm hemma på Sannerudsvallen sista träningen innan Warszawa i somras och sen också 208 cm strax därefter innan det så blev 210 cm i Birmingham och 211 cm här i Formia idag!
19 maj : 09.35
Personbästa IV, V, VI & VII
De sista maxpassen vad gäller styrka och hoppstyrka resulterade i mer än vad jag vågat hoppas på!
Torsdagens lyftning gav ett nytt pers i frivändning med 115 kg - ett par missar på vägen men som den höjdhoppare jag är klippte jag till i tredje försöket!
Gårdagens test i stående tiosteg var förmodligen ett av karriärens allra bästa träningspass, what-so-ever. På femton hoppomgångar (fem vardera i växelhopp, på vänster ben och på höger ben) hade jag samtliga femton längre än tidigare gällande bästaresultat - i en övning som jag testat mig i varje vår och höst sedan åtminstone fem år tillbaka.
De nya rekorden noterades till slut till:
Växelhopp: 35,60 m / Vänster: 36,00 m / Höger: 35,00 m

Nu vore det ju självklart önskvärt att det gick att dra en rät linje mellan ökningar i dessa övningar och ökningar på personbästat i höjdhopp - men tyvärr är det ju inte riktigt så enkelt, även om jag har naturligtvis försökt hitta en fungerande statistisk formel genom åren.
Ändock, våren 2004 som var den senaste skadefria och som var uppbyggnden till mitt livs hittills bäste höjdhoppssommar noterade jag följande serie i de sex testerna:
Djupa ben: 137,5 kg / Frivändning: 102,5 kg / Ryck: 72,5 kg
Växelhopp: 34,20 m / Vänster 34,10 m / Höger: 33,10 m

Att jämföra med i år:
Djupa ben: 142,5 kg / Frivändning: 115 kg / Ryck: 80 kg
Växelhopp: 35,60 m / Vänster: 36,00 m / Höger: 35,00 m
16 maj : 12.54
Personbästa III
Så har jag då lyckats persa i alla tre styrkeövningarna denna vår!
Måndagens maxtest i djupa benböj gav 142,5 kg - mot förra veckans 140 kg som var en tangering av mitt två år gamla bästaresultat. Tappade väl lite fokus efter det och kostade på mig att missa två lyft på 145 kg.
Gårdagens maxtest i ryck gick inte riktigt lika lätt och smidigt som förra tisdagen, men jag mäktade ändå med 80 kg igen.
Så nu återstår ytterligare en testomgång i frivändningar imorgon och sen ska allt börja omsättas i rent höjdhoppande också - det är ju liksom det allting handlar om!!
12 maj : 21.57
Personbästa II
Så fick jag då tillfälle att använda den här rubriken igen och det är lika trevligt nu som här om dagen!
Torsdagens träning resulterade nämligen i 112,5 kg i frivändning och således en ökning med 2,5 kg jämfört med det jag presterade i januari i år.
Däremot inga rekord i fredagens tiosteg även om resultatserien: 34,40 m (växelhopp), 34,60 m (vänster) och 33,50 m (höger) var uppe och nosade på mina bästaresultat och dessutom betydligt längre än vad jag hoppade inför inomhussäsongen.

Och i skrivande stund har Ola Salo och Co precis röjt klart på scenen i Helsingfors.
8 maj : 19.33
Personbästa I
är ju en rubrik vars romerska siffror gärna får växa sig riktigt stora framöver.
Igår noterades 140 kg i heldjupa benböj (ner i huksittande och upp tillbaka igen) för andra gången i livet, således ett tangerat personbästa.
Denna morgon höjdes perset i ryck från 77,5 kg till dröm-80!
Hur viktigt är då detta?!? Egentligen inte alls, allt handlar om hur högt jag i slutändan hoppar. Men det är i alla fall ett bevis på att jag skött grundträningen bra.
Imorgon vankas höjdhopp på träningen men på torsdag ska jag ta sats mot mer än 110 kg i frivändning - det artar sig till en intressant säsong om jag lyckats hålla mig hel och frisk och skadefri!

Alla 
Personbästa X  
Personbästa IX  
Personbästa VIII  
Personbästa IV, V, VI & VII  
Personbästa III  
Personbästa II  
Personbästa I  
15 senaste : Samtliga 

Alla 
Höjdhopp 
Friidrott 
Musik 
Böcker 
Film 
Fotboll 
Ishockey 
Annan sport 
Allmänt & osorterat 


Samtliga inlägg 
           

© Copyright 
Stefan Holm 
scholm AB 
1999-2008