1 juni : 20.14
Träningsveckan XI
Sista träningspasset inför första tävlingen är nu genomfört.
Nu återstår att packa väskorna här i Formia och via bil till Rom och flyg via London/Gatwick ta mig till Glasgow imorgon där Norwich Union Glasgow Grand Prix stundar på söndag eftermiddag.
Så trots att det bara är fredag och inte söndag kan träningsveckan summeras redan nu.
Trots stundtals lite trist väder i Formia har jag i ända in i det sista kunnat följa den planering jag lagt upp. Genomfört de pass jag velat göra och dessutom på den nivå som jag hoppats.
Höjdhoppandet har varit stabilt, omställningen från inomhus till utomhus har fungerat i det närmaste smärtfritt och jag tycker att jag har fått med mig tillräckligt många höga hopp för att finna det mödan värt att dra igång säsongen redan nu.
Så nu är grunden lagd och jag har fullt ut kunnat följa den plan som lades upp för två och en halv månad sedan. Så nu ska det bli skönt att äntligen släppa lite på träningen och komma igång och tävla igen - bara för att se vart det leder!
27 maj : 21.22
Träningsveckan X
Första lägerveckan lider mot sitt slut och det har varit en mycket bra vecka! Underbart väder hela veckan - bortsett från en eftermiddag när vi fick träna inomhus - och tillika bra träning.
Har hoppat höjdhopp vid tre tillfällen: Dels då tisdagens hoppande som resulterade i 230 cm i flopp och personbästat 211 cm i sax. I fredags blev det visserligen aldrig högre än 225 cm, men då låg ribban heller aldrig på mer än så, och vid morgonen lite mer lekfulla pass blev det återigen 230 cm. Så det har börjat stabilisera sig även om jag fortfarande inte riktigt behärskar full ansatshastighet än. Men med en vecka kvar till den tänkta premiären så känns det fortsatt bra.
Också den övriga träningen den här veckan har gått som planerat med bra fart och kraft i lyft och hopp!

Så nu återstår en vecka i den italienska värmen innan det äntligen är dags att dra på sig tävlingslinnet och nåla fast nummerlappen igen!
20 maj : 23.38
Träningsveckan IX
Sista inomhusveckan, sista rena grundträningsveckan och sista veckan hemma på ett tag. Och jag lyckades knyta ihop säcken riktigt bra - att det blev en del nya personbästan är redan rapporterat.
Höjdhoppandet fungerar också riktigt bra: 225 cm i flopp och 205 cm i sax både på onsdagens och lördagens hoppande. Har väl fortfarande känslan av att saxandet fungerar tekniskt bättre än floppandet - men å andra sidan har jag lättare för att hoppa sax än flopp på ren råstyrka, och det som just nu saknas är explosivitet. Kommer bara lite mer fart i benen borde det bli lite mer lyft i floppandet också.
Det som oavsett vilket känns väldigt, väldigt skönt är att jag vecka efter vecka efter vecka lyckats göra precis det jag har tänkt mig. Det är den första våren på tre år som jag lyckats hålla mig till den uppgjorda träningsplaneringen utan att missa några pass, övningar eller repetitioner!
Så nu har jag i alla fall lagt en riktigt bra grund inför sommaren, nu handlar det "bara" om att finslipa allting också - något som tyvärr kan vara nog så besvärligt!
Är i alla fall på plats i Formia nu för två veckors träningsläger här med möjlighet att hoppa utomhus i bra väder!
13 maj : 22.14
Träningsveckan VIII
Det är ju synd att klaga på en vecka som gett personbästa i ryck (80 kg) och frivändning (112,5 kg). Och därutöver ett tangerat bästaresultat i djupa ben (140 kg) och riktigt bra stående tiosteg.
Lyckades dessutom leverera mitt högsta träningshopp (226 cm) sen i somras, så det är som sagt synd att klaga.
Å andra sidan blev det för många hopp på träningen i onsdags, blev ett sånt där pass när det var frågan om vem som skulle ge sig först: Jag att försöka eller ribban att ramla ner?!?
Jag vann visserligen, men var ordentligt seg i benen resten av veckan. Styrkan fanns där men all explosivitet var som bortblåst. Så lördagens höjdpass (sponsoruppdrag i Göteborg på söndag, därav lördagshoppning denna vecka) blev en veritabel katastrof!
En veckas träning på hemmaplan återstår nu, sen blir det två veckor i Formia och ytterligare en vecka hemma innan säsongen drar igång!
6 maj : 18.59
Träningsveckan VII
Den sista riktiga uppbyggnadsveckan kan summeras och ännu en gång har det mesta varit positivt under den.
Har också denna vecka lyckats lyfta de vikter jag tänkt mig och hoppats på och hoppat över de häckar jag planerat att klara.
Hade dock en småseg avslutning på veckan med ett ganska tungt pass i fredags och inget riktigt lyft i dagens höjdpass. Trots detta saxade jag 201 cm och floppade 2 dm högre än så i förmiddags.
Å andra sidan var det en härlig hoppdag i onsdags som resulterade i 225 cm (tangerat träningsårsbästa) med flopp och efter en tuff sax&flopp-duell med Richard Huldén blev det 207 cm i sax (tredje högsta någonsin).
Med fem veckor kvar till säsongsstarten och två veckor till träningslägret i Formia väntar nu en period av max- och explosiv styrka.
De rekord som jagas i styrka och hopp är:
Djupa ben: 140 kg (maj 2005)
Frivändning: 110 kg (januari 2007)
Ryck: 77,5 kg (januari 2007)
Stående tiosteg (växelhopp): 34,50 m (maj 2006)
Stående tiosteg (vänster): 34,90 m (maj 2006)
Stående tiosteg (höger): 34,10 m (maj 2006)
29 april : 18.32
Träningsveckan VI
Dags att bokföra (bloggföra… schloggföra...) vecka nummer sex av träning denna vår och faktum är att det dessutom innebär att det återstår sex veckor till tävlingspremiären i Kil den 10 juni.
I det stora hela har det fortsatt att rulla på bra. Har klarat av att hoppa över de häckar jag tänkt och lyfta de vikter jag planerat i alla övningar.
Höjdhoppsmässigt gick jag upp på i-alla-fall-nästan full ansats i veckans båda höjdpass och hade väl ärligt talat svårt att hantera den lite högre ansatshastigheten. Lyfte mig i alla fall uppåt via 221 cm till 222 cm i flopp och till 201 cm i sax - så det fortsätter att peka i rätt riktning: Uppåt!
Ytterligare en vecka med ren uppbyggnadsträning ligger nu framför mig, därefter två veckor med mer inriktning på maxstyrka och explosivitet innan det bär av på träningsläger.
22 april : 21.43
Träningsveckan V
Ytterligare en vecka att lägga till handlingarna och lyckligtvis ännu en bra sådan.
Inga känningar av det stela baklår som störde lite förra veckan och inga andra direkta bekymmer att rapportera om heller.
Hade sällskap av norske Andreas Aune Viken och brittiske EM-hopparen Adam Scarr under onsdagens höjdpass och dessutom på både torsdagens och fredagens träningar.
Hoppade ju som sagt höjd två gånger den här veckan och både onsdag och lördag (i Växjö som omväxling) resulterade i 200 cm i sax och vårbästat 220 cm i flopp.
Så det fortsätter rulla på som jag hoppats och längtat efter - tanken slog mig nämligen häromdagen: Våren 2004 kunde jag följa mitt tänkta program till punkt och pricka men både 2002, 2003, 2005 och 2006 har jag haft olika grader av skadebekymmer under vårträning. Så det vore skönt om det kunde hålla ihop hela vägen i år!
15 april : 19.45
Träningsveckan IV
Fortsätter att rulla på riktigt bra. Stötte dock på problem av två olika och lite trista slag i veckan:
Dels lite småsnorig och halsont i ett par dagar mitt i veckan och dels en känning i vänster baklår. Det förstnämnda var bara att härda ut och det andra ledde till vårens första besök hos min sjukgymnast Inger Karlsson.
Oavsett vilket har jag kunnat lägga ytterligare en vecka med planenlig och bra träning bakom mig. Under förmiddagens höjdpass kändes låret bättre igen och det blev traditionsenligt (denna vår) 200 cm i sax och 216 cm i flopp med kort ansats.
Nästa vecka blir lite av en brytpunkt då jag kommer hoppa höjd två gånger och dessutom med mer fart i löpningen. Dessutom blir det också till att ändra på lite annat i veckoupplägget i och med dubbelt så mycket höjdhoppande.
Åtta veckor kvar till säsongsstarten i Kil den 10 juni.
8 april : 20.12
Träningsveckan III
Tredje veckan och det fortsätter att rulla på riktigt bra.
Har lassat på tyngre vikter och högre häckar än programenligt och klarat av det, vilket inte kan ses som annat än glädjande! Har dock känt mig lite segare i slutet av veckan, men det är väl naturligt eftersom jag dels kört på rätt hårt ett tag och dels kunde det inte fortsätta kännas hur lätt som helst hur länge som helst.
Förmiddagens höjdpass kändes betydligt segare än förra veckan men jag nådde ändå samma höjder i både flopp (215 cm) och sax (200 cm) vilket är riktigt bra för den här tiden på året - så det är synd att klaga!
Fortfarande inga krämpor av skadekaraktär vilket också är värt att njuta av med tanke på förra vårens ständiga problem!
1 april : 19.38
Träningsveckan II
Träningsvecka nummer två och första veckan efter samma upplägg som i höstas.
Eftersom jag gjorde om upplägget en del då - samma övningar som förut men i lite andra sekvenser är väl en bra sammanfattning - har jag inte mycket att jämföra med historiskt sett.
Men, jag har gjort det jag ska. Klarat alla vikter, häckhöjder och övningar enligt planeringen vilket självklart är positivt. Kroppen som är tung på vågen känns lätt i verkligheten och håller sig hel och frisk.
Dagens lekartade höjdpass, det första sedan segern i Birmingham, blev en - ursäkta uttrycket - höjdare. Förmodligen första gången någonsin jag saxat 200 cm i april - så det kanske blir till att lägga på lite tyngre vikter nästa vecka.
25 mars : 21.13
Träningsveckan I
Första träningsveckan efter program lagd till handlingarna. Tjuvstartade lite fredag och söndag förra veckan, så nu har jag kört igenom alla träningsövningar ett par gånger om.
I det stora hela har det gått riktigt bra och den allra värsta träningsvärken har uteblivit.
Inget höjdhoppande än, men det blir nog lite lekhoppande att rapportera om nästa vecka.
Hel och frisk och skadefri och med tillförsikt kan jag se framtiden an!

Alla 
Träningsveckan XI  
Träningsveckan X  
Träningsveckan IX  
Träningsveckan VIII  
Träningsveckan VII  
Träningsveckan VI  
Träningsveckan V  
Träningsveckan IV  
Träningsveckan III  
Träningsveckan II  
Träningsveckan I  
15 senaste : Samtliga 

Alla 
Höjdhopp 
Friidrott 
Musik 
Böcker 
Film 
Fotboll 
Ishockey 
Annan sport 
Allmänt & osorterat 


Samtliga inlägg 
           

© Copyright 
Stefan Holm 
scholm AB 
1999-2008