21 februari : 15.50
En fotbollshistoria XII
En gång för många herrans år sedan när jag fortfarande spelade fotboll - ja, så längesen är det faktiskt - gjorde jag en totalmiss jag sent ska glömma.
Kom fri med målvakten, gjorde en snygg skottfint (var typ den enda fint jag behärskade till något som liknade tillräckligt mycket fulländning för att någon skulle gå på den...) och gled förbi målvakten...
...och med helt öppet mål, i fullständig balans, bara en dryg meter från mållinjen, utan någonting alls som störde rullade jag bollen...
...en halvmeter utanför den högra målstolpen fr!!!

Lyckligtvis vann vi ändå matchen (borta mot Sunne Öst med 5-3) och lyckligtvis är jag i gott sällskap på pinsamhetens altare!!!
24 november : 16.52
En fotbollshistoria XI
Det finns nog inga som är så bra på att ställa hypotetiska frågor eller sätta upp hypotetiska resonemang som just sportjournalister.
Ordet OM tycks vara legio att använda i alla sammanhang!

Nedanstående fanns att läsa lite här och var under hösten och just den här versionen är saxad från SVT:s hemsida:

Om Gais, Öis och Häcken blir FC Gothia kan en annan Göteborgsklubb, Västra Frölunda, avancera i seriesystemet.

Om sammanslagningen genomförs uppstår två vakanser i de två högsta serierna.
Enligt regelverket fyller man då på med två lag till från div 1-serierna.
De två bästa lagen i respektive serie går redan upp, så nu kan även treorna gå upp.
Trea i södergruppen just nu är Frölunda. (Trea i norr är Vasalund.)

Om Häcken går upp i allsvenskan får fyran i superettan spela allsvenskt 2008.
Men fortfarande kommer två extra lag från division 1 upp i superettan.


Det är tre om och allt går ut på att Frölunda (!!!) i slutändan kan få en friplats i SuperEttan 2008 - Vasalund är det tydligen ingen som bryr sig om...

När man så här i efterhand vet hur det gick kan man ju konstatera att:
- Av FC Gothia blev platt intet och knappt ens det...
- BK Häcken slutade efter en rafflade slutstrid på fjärde plats i SuperEttan och gick inte upp i Allsvenskan...
- Västra Frölunda blev faktiskt trea i Division I Södra...

Men att ett av tre om slog in räckte ju liksom inte eftersom det första inte var nära att hända och det andra heller inte gjorde det.

Så den där artikeln - förmodligen författad av en inbiten Frölunda-supporter - kan väl avfärdas med en av statsministerns patenterade favoritrepliker:
Det där är en hypotetisk fråga som inte går att svara på...
14 november : 21.05
En fotbollshistoria X
Och det här är ärligt talat det mest fantastiska jag läst på länge - alla managerspel man spelat på datorn genom åren, men på riktigt!!
Man kanske borde köpa sig en andel…
…även om risken väl är rätt stor att det slutar som Erik Niva förutspår!
7 juni : 10.25
En fotbollshistoria IX
Vi har ju redan vevat det här ett par gånger och efter gårdagen är det på sin plats att ta upp ämnet igen.
Regerande inofficiella och för all del också officiella världsmästarna Italien lyckades med konststycket (nåja) att på bortaplan besegra både Färöarna med 2-1 i lördags och Litauen med 2-0 igår.
Så om det nu inte ramlar in några så kallade väskapslandskamper på vägen väntar en titelfight modell tuffare den 8 september: Italien vs Frankrike!
15 maj : 20.01
En fotbollshistoria VIII
Diskussionen kom upp i en TV-soffa under Champions League-semifinalen Liverpool-Chelsea här om veckan när Thomas Nordahl gång på gång på gång påpekade att också bortamål i förlängningen räknas dubbelt.
Skulle någon verkligen ha missat det?!?
Ja, tydligen eftersom jag hade ett vagt minne av att jag läste en historia på det temat ifjol.
Igår orkade jag rota fram den aktuella boken och får väl återberätta storyn här!

I Cupvinnarcupen 1971-72 möttes Glasgow Rangers och Sporting Lissabon i andra omgången. Rangers vann hemma i Glasgow med 3-2 och Sporting vann hemma i Lissabon med samma siffror. Alltså tillgreps förlängning där båda lagen gjorde varsitt mål - varvid domaren gjorde klart för att avgöra den ännu oavgjorda matchen på straffar!
Här går historierna dock lite isär eftersom bokens författare menar att Glasgow Rangers missade samtliga sina straffar - varav en dessutom fick slås om, så de missade i så fall sex stycken - medan Sporting Lissabon satte tre. Tycks orimligt med tanke på att matchen måste varit avgjord redan när Sporting gjort två mål. Enligt en annan källa satte Rangers en straff - men i vilket fall som helst vann Sporting Lissabon straffsparksavgörandet och således också matchen.
Sportings målvakt hyllades som en hjälte och förmodligen hans medspelare likaså - men naturligtvis skakades det på skotska huvuden och frågan om vad som hänt kom upp. UEFA-delegaten på plats insåg att ett misstag begåtts och Rangers tilldömdes mycket riktigt segern.

Vilka som vann Cupvinnarcupen säsongen 1971-72?!?
Glasgow Rangers, såklart!
18 april : 13.43
En fotbollshistoria VII
Eftersom vi ältat det här i ett par omgångar förut kan nu konstateras att Italien inte bara är regerande världsmästare och regerande inofficiella världsmästare i fotboll. Nu har de dessutom tagit över förstaplatsen på FIFA:s världsranking.
Sverige rasade däremot ner från plats 15 till 24 på den listan. Men om Lars-Åke Lagrell kan deala upp en träningsmatch mot Italien a.s.a.p. kan ju i alla fall en titel plockas hem med lite medflyt.
15 april : 21.06
En fotbollshistoria VI
Efter sedvanligt nykomlingssprattel har ju Brommapojkarna redan kapat åt sig 4 poäng i allsvenskan.
Detta innebär att de redan passerat jumbon Billingsfors IK i allsvenska maratontabellen. Dalslands fotbollsstolthet knep ju bara tre poäng på sina 22 allsvenska matcher en gång för längesen.
Nästa mål för BP får väl bli att jaga ikapp 7-poängarna IK City och Sandvikens AIK. Vill de dessutom spela allsvensk fotboll också nästa år får nog siktet ställas in någonstans kring 40-strecket av de 60 lag som spelat i högsta serien.
Intressant är också kampen om tätpositionen i evighetstabellen eftersom IFK Göteborg bara har 8 poängs försprång på ett guldtippat Malmö FF - fortsättning följer!
13 april : 09.32
En fotbollshistoria V
Tre av fyra kvarvarande lag i Champions League är från England och följden blir att två av dem måste mötas i semifinal. Och eftersom jag är svårt insnöad på märkliga statistiska samband fascineras jag av följande: Vinnaren i semifinalmötet Liverpool-Chelsea kommer statistiskt sett också vinna finalen.
Historiskt har det tydligen hänt fyra gånger att två lag från samma liga mötts i semifinal i Europacupen/Champions League:
1959: Real Madrid-Atletico Madrid
1960: Real Madrid-Barcelona
2002: Real Madrid-Barcelona
2005: Liverpool-Chelsea

Och varje gång har vinnaren i dessa semifinaler fått lyfta pokalen efter finalen.
Semifinalerna spelas 24/25 april och 1/2 maj medan finalen spelas på Atens Olympiastadion den 23 maj.
8 april : 08.36
En fotbollshistoria IV
Vad jag älskar sådana här skumma sammanträffanden:
Igår vann West Ham United med 1-0 mot Arsenal. I och med det blev de det första laget att besegra Arsenal på den nya hemmaarenan Emirates Stadium.
Poängen är naturligtvis inte att West Ham vann igår utan att de förra säsongen blev det sista laget att besegra Arsenal på deras gamla hemmaarena Highbury!
Att jag dessutom hejar på Liverpool gör inte saken sämre.
29 mars : 15.45
En fotbollshistoria III
2-0 och seger i titelmatchen mot Skottland igår innebär att Italien hastigt och lustigt är både officiella och inofficiella världsmästare i fotboll. Senaste gången det hände var i mars 2001 när Frankrike innehade båda dessa titlar - och dessutom var regerande europamästare i fotboll.
Nästa titelmatch - och på pappret en vansinnigt enkel sådan även om fotboll sällan spelas på papper och bollen är rund och stafett är stafett - blir på bortaplan mot Färöarna den 2 juni.
28 mars : 13.30
En fotbollshistoria II
Häromdagen lärde vi oss att Skottland är inofficiella världsmästare i fotboll och att de sätter denna sin titel på spel mot Italien i Bari ikväll.
Men faktum är att det tydligen finns ytterligare två olika sätt att räkna fram inofficiella världsmästare i fotboll. Det blir således mer och mer likt boxning, med den väsentliga skillnaden att deras världsmästare alla är officiella.
Dels finns Nasazzi's Baton där Skottland också regerar och dels har vi Virtual World Championship där Argentina - som ju dessutom toppar världsrankingen - anses vara mästare.
I det första fallet räknar man - till skillnad mot UFWC - bara slutresultatet efter 90 minuter, inga förlängningar eller straffavgöranden. Oavgjort och regerande mästarna behåller titeln.
I det andra fallet räknas bara matcher i FIFA:s mästerskap och kval och där går nästa titelmatch den 28 juni då Argentina möter USA i Copa América.
Visst är det en underbart förvirrande värld vi lever i där människor har tid med att räkna ut sånt här - och dessutom kommentera det.
24 mars : 18.13
En fotbollshistoria I
Enligt FIFA:s senaste världsranking är Argentina världens bästa fotbollslag just nu - detta trots att de inte vunnit VM sedan 1986.
Att Italien vann VM i somras spelar mindre roll - och ingen roll alls om man ska tro Unofficial Fotboll World Championships. Där har nämligen Georgien precis förlorat sin position som världsbäst genom 1-2 mot Skottland på Hampden Park. Alltså är Skottland världsmästare i fotboll just nu - i alla fall om man tillämpat samma system i fotboll som i boxning när man korat världsmästare.
Senast Sverige innehade titeln var 1989 då man tog den från Polen (2-1), försvarade den mot Algeriet (2-0) och förlorade den mot Danmark (0-6).
Nästa titelmatch: Italien-Skottland i Bari på onsdag den 28 mars.

Alla 
En fotbollshistoria XII  
En fotbollshistoria XI  
En fotbollshistoria X  
En fotbollshistoria IX  
En fotbollshistoria VIII  
En fotbollshistoria VII  
En fotbollshistoria VI  
En fotbollshistoria V  
En fotbollshistoria IV  
En fotbollshistoria III  
En fotbollshistoria II  
En fotbollshistoria I  
15 senaste : Samtliga 

Alla 
Höjdhopp 
Friidrott 
Musik 
Böcker 
Film 
Fotboll 
Ishockey 
Annan sport 
Allmänt & osorterat 


Samtliga inlägg 
           

© Copyright 
Stefan Holm 
scholm AB 
1999-2008