Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Mean Machine…
28 september 2011 : Klockan 15:13

Att spela fotboll i division VI är en på många sätt intressant upplevelse. Här kommer några berättelser om och funderingar kring årets säsong i den norra värmlandssexan.

Vi kan börja med det faktum att Värmlands Fotbollförbund har valt att inte ha några rena reservlagsserier. Istället blandar man upp sina förbundsserier med de större klubbarnas B-lag. Grundregeln är att de som börjar föregående A-lagsmatch på bänken, upp till fem spelare, har rätt att spela nästa match med B-laget.
Vackert så kanske.
Om det inte vore för det faktum att det är fria byten hela vägen upp till division IV. Alltså kan man i teorin sätta sina fem bästa spelare på bänken i A-laget, byta in dem efter en sekund och sen använda dem i B-laget i en lägre division nästa dag. Det funkar i teorin – och det görs i praktiken!
Något som utan tvekan påverkar utgången av matcherna i de lägre divisionerna. Fem division IV-spelare påverkar helt klart matchbilden i division VI.

Hur kommer man då bort från detta?
Förslag ett: Skapa rena reservlagsserier som de flesta andra förbund har och ta bort B-lagen ur förbundsserierna, om inte det går så:
Förslag två: Låt de klubbar som har A- och B-lag i seriespel uppge en A- och en B-trupp innan säsongen och låt dem möjligen flytta spelare mellan dessa båda trupper under sommaruppehållet, om inte det fungerar så:
Förslag tre: Ingen spelare har rätt att spela för både A- och B-lag samma helg eller samma omgång, om inte det är praktiskt genomförbart så:
Förslag fyra: Skapa rena B-lagsserier i division VI och division VII, vilket i vart fall leder till att alla klubbar med B-lag i seriespel gör upp sinsemellan på samma villkor.

I division VI norra Värmland fanns två B-lag (Forshaga IF och IK Viking FK) och ytterligare ett lag (Rinns AIK) med samarbetsavtal uppåt (med Torsby IF i division IV). När vi mötte Rinns AIK i våras hade vi fullt sjå att ens få ihop en startelva – vi vann den matchen med 5-0 på bortaplan. Höstmatchen vann Rinns AIK med 2-0 trots att vi hade ett bättre lag på benen då än i våras. VI gjorde en riktigt bra match borta mot Forshaga i augusti, men föll med 2-0. Fem dagar senare åkte samma Forshaga, eller inte riktigt samma, upp till Rännberg och förlorade med 8-0. Ett Rännberg som vid den tiden låg bakom oss i tabellen. Men det är klart att ytterst få vill åka och spela B-lagsmatch elva mil norrut en torsdagskväll.
Å andra sidan visade det sig i slutändan att Rännberg använt sig av en avstängd spelare i den matchen och att Forshaga ändå fick segern med 3-0.
Med tanke på dagens datoriserade värld och systemet Fogis dit alla matcher, startelvor, mål, varningar och utvisningar rapporteras till känns det smått ofattbart att en avstängd spelare ens kan tas ut till en match…
Å andra sidan var det ju något som vi tjänade på i bottenstriden, även om det i slutändan inte spelade någon roll då Rännberg ändå slog oss med 4-1.
Vi besegrade IK Viking med 3-0 hemma i våras och lyckades med nöd och näppe få ihop 4-4 borta under hösten. Och det kan ju ha att göra med vilka spelare de hade på bänken i sin A-lagsmatch dagen innan mötet med oss. Normalt sett börjar ju inte lagkaptenen på bänken i fotboll, till exempel…
Nog om A-lag, B-lag och farmaravtal.

En annan intressant aspekt på den här serien är spelare X. Innan säsongen var han spelande tränare för Rinns AIK, men lämnade den klubben strax innan seriestarten. Det kändes trots detta lite märkligt när det visade sig att han ändå var uttagen som domare i flera matcher under vårsäsongen. Bland annat dömde han oss två gånger om. Förvåningen blev dock ännu större när det visade sig att han inte bara varit tränare och dömde matcher i samma serie – helt plötsligt stod han dessutom i mål för Lysviks IF när vi mötte dem i våras. Hur är det över huvud taget möjligt att en och samma person både kan spela och döma matcher i samma serie? Kanske tur han inte gjorde det samtidigt i alla fall.
Han var dessutom uttagen att döma oss mot Gettjärn nu i höst – en match i en bottenstrid där dessutom både Rinn och Lysvik var inblandade. Jag ringde och frågade den domaransvarige om det verkligen var så lämpligt att en spelare i Lysvik skulle döma den matchen – och fick svaret att ”jag trodde att han spelade i Rinn fortfarande…”

Höstmatchen mellan Forshaga och Viking slutade med walk over. Något som helt klart gynnade oss eftersom Viking var – och fortfarande är – ett av de lag vi slogs – och slåss – mot för att hänga kvar i serien. Men ändå spelades matchen och resultatet slutade med tremålsseger för Forshaga – så det gick liksom på ett ut i slutändan ändå.

Sen har vi då det ironiska i att serien inte färdigspelas på samma dag, eller ens på samma helg. Normalförfarandet i en serie i fotboll är att alla matcher i sista omgången spelas samtidigt så att man inte kan spela på något annat lags resultat. Under spelordningsmötet i februari ville Forshaga IF, som alltså har sitt B-lag i vår serie, för allt i världen inte spela sin sista match den 24 september – eftersom A-laget spelade sin sista match i division V den dagen.
I det läget borde ju rimligtvis de som bestämmer, alltså Värmlands Fotbollförbund, ha satt ner foten och bestämt att samtliga matcher i sista omgången blåses igång klockan 11.00 lördagen den 24 september. Istället föreslog VFF att man kunde spela denna sista match lördagen efter – något som flera lag i serien nappade på. Alltså spelades två matcher helgen som gick och tre matcher ska, eller skulle, spelas lördagen som kommer. Bland annat de två matcher som i slutändan avgör om vi hänger kvar eller inte.
Men tre matcher kommer inte att spelas då. Det blir bara två matcher. Detta eftersom just Forshaga, av alla lag, redan nu tydligen lämnat w.o. mot IFK Velen på lördag. Velen har redan vunnit serien, Forshaga kommer att sluta trea oavsett vilket – och eftersom Forshagas A-lag sak spela kvalmatch till division IV dagen efter så finns förstås inte längre något intresse av att skicka ett B-lag till norr om Torsby och spela match. Lite synd om Velen dessutom som inte får äran att avsluta serien och fira seriesegern med en sista match hemma på Leksbråten.

Så nu är bara frågan om vi hänger kvar eller inte. Vi sätter vårt hopp till att Rännberg kan knipa minst en poäng mot Viking trots att de inte har något att spela för och trots att Viking kan krydda sitt B-lag i stort sett hur mycket de vill med division IV-spelare. Och vi sätter vårt hopp till att ett Gettjärn som inte heller har något att spela för kan besegra ett Rinn som brukar krydda sitt lag med spelare från division IV-spelande Torsby.
Och säga vad man vill om division VI-fotboll, men det är inte riktigt samma regler som gäller där som gäller på högre nivåer.


Alla lag är jämlika, men i Värmland är vissa fotbollslag mer jämlika än andra…


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011