Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Varannan lördag har jag en egen sida i Värmlands Folkblad under rubriken HOLM. Huvudparten av sidan är ägnad åt en krönika, men där finns också ett par andra delar, såsom en sifferexcercis, ett boktips, ett minne och en ranking över högt och lågt. Min tanke är att publicera dessa krönikor med mera här på schloggen dagen efter att de funnits i tidningen.


Northug och tjejerna
4 mars 2013 : Klockan 17:32

Så vann han då ännu ett VM-guld, Petter Northug. Norrmannen är ett fenomen och han har vunnit i stort sett allt som vinnas kan. Men det finns ett skidlopp som han aldrig någonsin kommer att få vinna.

Det fanns en tid, någon gång på stenåldern ungefär, när kvinnor inte tilläts tävla alls. Sen började de få vara med. Men de fick inte springa lika långt eller lika ofta som herrarna. Det var till exempel först i Los Angeles 1984 som damerna för första gången sprang maraton i ett olympiskt spel. Och inte förrän 2005 fick de chansen att springa 3000 meter och hoppa över både hinder och vattengrav under tiden i ett världsmästerskap.

För lite drygt tjugo år sedan gick det första Tjurruset av stapeln här i Karlstad. Då sågs det som en macho-tävling och hade enbart män i startfältet. Jag vet inte exakt när och heller inte exakt varför man öppnade upp tävlingen också för det första könet. Kanske var det för att någon klagat på det eller kanske var det för att arrangörerna insåg att intäkterna i startavgifter ganska enkelt kunde fördubblas om alla fick delta.
Det spelar egentligen ingen större roll varför, idrott ska vara till för alla.

Men medan tjurarna alltså fick sällskap av, ursäkta ordvalet, kossorna så får nog aldrig tjejerna sällskap av killarna.

Varje försommar vårrusar tusentals flickor, tjejer, kvinnor, damer och tanter landet över. På hösten tjejmilar de efter bästa förmåga. Både Vårruset (eller Vår Ruset som de själva kallar det) och Tjejmilen är två exempel på arrangemang enbart för kvinnor. Naturligtvis dyker män utklädda till kvinnor upp i startfälten både här och där precis som kvinnor utklädda till män en gång visade att de visst klarade av att åka Vasaloppet.
Men medan tävlingar enbart för kvinnor sällan väcker debatt av något slag så gör arrangemang enbart för män ganska ofta det.

När en handfull manliga musiker, ståuppare, skådisar och vad det nu kan vara turnerar land och rike runt för utsålda hus, ishallar och arenor inför en helt igenom kvinnlig publik så protesterar förvisso både en och annan. Men de gör det sällan vare sig speciellt högljutt eller långvarigt.
Vi kan ju bara ägna en halv minut av vår tid åt att fundera lite på hur reaktionerna blivit om man vänt på den så kallade steken. Om man skickat upp ett halvdussin kvinnor som spelade, sjöng, spexade och anspelade en hel del på sex på en scen – inför en enbart manlig publik.
Hoppsan. Typ.
Ladies Night funkar. Mens Night känns, milt uttryckt, något mer kontroversiellt.

Missförstå mig rätt här nu. Jag har inget emot vare sig Ladies Night, Vårruset eller Tjejmilen trots att jag är portförbjuden från alla tre. Min fundering handlar mer om varför det ena är så mycket mer okej än vad det andra är i världens kanske mest jämställda land.

Förra lördagen kördes till exempel Tjejvasan från Oxberg till Mora. På många sätt blir nog världen en betydligt lugnare plats om Petter Northug varken kör eller vinner det loppet.
Men frågan är ju om världen blir en bättre plats av att han inte ens får åka det.


Nio senaste IEM-vinnarna i höjdhopp
2011: Ivan Ukhov, RUS
2009: Ivan Ukhov, RUS
2007: Stefan Holm, SWE
2005: Stefan Holm, SWE
2002: Staffan Strand, SWE
2000: Vyacheslav Voronin, RUS
1998: Artur Partyka, POL
1996: Dragutin Topic, YUG
1994: Dalton Grant, GBR


Box 21 – Anders Roslund och Börge Hellström
Två unga flickor som lurats till Sverige för att jobba som prostituerade gör uppror mot sin hallick. Den ena förs till sjukhus med ett trettiotal piskrapp på ryggen och väl där förvandlas brottsoffret till brottsling då hon tar flera oskyldiga som gisslan i bårhuset. Samtidigt mördas en knarkare i ett trapphus på samma sjukhus och polisduon Grens och Sundkvist tvingas plötsligt leda två brottsutredningar från en operationssal. Precis som sin föregångare en ruskig bok om ett alltför aktuellt ämne och precis som Odjuret berättas det i ett så rasande tempo att det tyvärr känns som en del viktiga frågor och diskussioner slarvas bort. En habil och mycket läsvärd bok som lämnar en fadd eftersmak, och det är förmodligen precis det som är meningen!


Wien – den 2 mars 2002
28 man – men blott en enda höjdhoppsmadrass. Det är liksom ingen bra kombination för den som vill ha en snabb tävling. Krockar man sedan med en massa andra aktiviteter under tiden går det av förståeliga skäl ännu långsammare. Inomhus-EM-kvalet i Wien tog ganska precis tre timmar och fyrtio minuter i anspråk. Alltså ett par minuter längre än vad det tog för Jörgen Brink att skida från Sälen till Mora förra året. Själv hann jag med att göra totalt tre hopp på den tiden. Men jag tog mig till final, arrangörerna spelade passande nog Ultravox gamla 80-talshit Vienna och jag tävlade mot Staffan Strand för hundra gången i min karriär.


Inomhus-EM i friidrott kan komma att bli en svensk friidrottsframgång igen efter några magrare år. Abeba Aregawi, Michel Torneus, Emma Green-Tregaro – och en ung generation på väg fram.


Jag har aldrig riktigt förstått meningen med Melodifestivalens uppsamlingsheat Andra Chansen. Å andra sidan är det kul att cirkusen kommer till Karlstad för första gången sen 2006.


Enligt Shakespeare skrek Rikard III att han skulle överge sitt kungarike bara han fick sig en häst. I dessa tider skulle han utan problem kunnat få häst i princip vad som helst.


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011